Premierul britanic Keir Starmer urmează să aibă o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, la Roma, în încercarea de a găsi o metodă de a opri migranții ilegali care încearcă să ajungă în Marea Britanie în bărci.
Vizita vine după ce cel puțin opt migranți au murit în largul coastei franceze, după ce o barcă care transporta aproximativ 60 de persoane a eșuat pe stânci. Peste 22.000 de migranți au traversat Canalul Mânecii din Franța până acum în acest an, o ușoară creștere față de aceeași perioadă din 2023. Câteva zeci de persoane au murit în timp ce încercau să traverseze Marea Mânecii, scrie Associated Press.
Keir Starmer a promis „o nouă eră de aplicare a legii internaționale pentru a demonta rețelele de traficanți de migranți, pentru a ne proteja țărmurile și a aduce ordine în sistemul de azil”. „Gata cu trucurile”, a spus el înainte de călătoria sa la Roma – o referire la planul eșuat al guvernului conservator anterior de a trimite o parte dintre solicitanții de azil în Rwanda.
Starmer va vizita centrul național de coordonare a criminalității imigrației din Italia, împreună cu noul comandant al forțelor de securitate a frontierei din Marea Britanie, Martin Hewitt. Hewitt, fost șef al Consiliului Național al Șefilor de Poliție din Marea Britanie, va lucra cu agențiile de aplicare a legii și de informații din Marea Britanie și din întreaga Europă pentru a combate rețelele de trafic de persoane.
În ciuda diferențelor de viziune politică între Partidul Laburist de centru-stânga al lui Starmer și partidul de extremă dreapta Frații Italiei al Giorgiei Meloni, Starmer vrea să învețe din combinația dintre o aplicare dură a legii și cooperare internațională folosită de italieni, deși abordarea Italiei a fost criticată de grupurile de refugiați și de diferite organizații alarmate de regulile de azil din ce în ce mai stricte ale Europei, xenofobia în creștere și tratamentul ostil al migranților.
După preluarea mandatului în 2022, Meloni a promis o politică dură în ceea ce privește migrația, cu scopul de a-i descuraja pe potențialii refugiați să plătească traficanți pentru a traversa Mediterana spre Italia. Guvernul său naționalist conservator a semnat acorduri cu mai multe țări africane pentru a bloca plecările, a impus limite asupra activității navelor de salvare umanitară, și a luat măsuri pentru a descuraja migranții să plece la drum.
Italia a semnat, de asemenea, un acord cu Albania prin care unii migranți adulți de sex masculin salvați pe mare în timp ce încercau să ajungă în Italia vor fi duși în Albania în timp ce cererile lor de azil sunt procesate.
Numărul migranților care au sosit în Italia cu barca în prima jumătate a acestui an a scăzut cu 60% față de 2023, potrivit Ministerului de Interne al țării.
Călătoria lui Starmer la Roma vine după vizite la Paris, Berlin și Dublin, în primele săptămâni de mandat, toate făcând parte din eforturile de a restabili legăturile cu vecinii UE, afectate de Brexit. Starmer a exclus posibilitatea ca Marea Britanie să se re-alăture blocului de 27 de națiuni, dar este interesat într-o relație mai strânsă în ceea ce privește securitatea și alte probleme.
Ucraina va fi, de asemenea, pe agenda discuțiilor lui Starmer cu guvernul italian, care deține președinția Grupului celor Șapte națiuni industrializate în acest an. Spre deosebire de unii politicieni de dreapta din Europa, Meloni este o susținătoare fermă a Ucrainei.
Starmer se întâlnește cu Meloni după ce s-a întors de la Washington, unde el și președintele american Joe Biden au discutat despre apelul Ucrainei de a folosi rachete furnizate de Occident pentru a lovi ținte adânc în interiorul teritoriului Rusiei.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: